20110330

Peisovn fra Austroflamm, en moderne vedkomfyr.

Den store gruepeisen er til ren kos. Mens denne peisovnen fra det Østerriske firmaet Austroflamm er et klenodiet som varmer opp hele hytta. Austroflamm tilbyr ovner med ildfast stein på innsiden av sidene som magasinerer varmen. Så fyrer vi opp om morgenen før vi går på fjelltur, er det fremdeles varmt når vi kommer hjem igjen. Ovnen er også en vedkomfyr.

Her er det to kokeplater på toppen og en liten stekovn. Ovnen må være veldig varm for at kokeplatene skal brukes til oppkoking, men er fine til å holde maten varm på. Stekovnen fungerer veldig bra og er helt topp til å steke pizza og varme boller og brød som har ligget i fryseren. Inne i stekovnen ligger et lite steketermometer som hjelper til å fyre med riktig varme.

Klenodiet fra Austroflamm heter Pallas Back, er veldig tung og krever et gulv som tåler vekta. Vedinnlegget tar lang ved, og selvfølgelig er den av det rentbrennende, miljøvennlige slaget som er gjerrig på veden. Det er fint for i fjellet kan det være behov for å fyre litt på sommeren også, og da går det med noen vedsekker i løpet av året.

20110327

Mer hyttekjøkken.

Klebersteinsgryta er god å se på og ta på. Har ikke tatt meg råd til å ta den i bruk til annet enn å varme opp vann foreløpig, men den skal visst vært fantastisk å koke ris i.
Kjøleskapet skjermer litt av rotet på benken bak. Vi valgte sort komfyr, og er den ikke helt ren, så synes det godt. Stål eller hvit så litt malplassert ut, den kunne vært integrert, men da er den ikke like lett å skifte ut. Trist at ingen ser at håndklene er hjemmestrikket. Må be fotografen skjerpe seg.
Skuffefronter med enkle håndtak og tykk benkeplate i bjørk som er fin å bake på. Her skal det snart bakes påskeboller.

20110324

Hyttekjøkken og kjøkkeninnredning med "vedkasse".

Hyttekjøkkenet er plassert i et stort allrom. Vi forsøkte derfor å lage et litt anonymt kjøkken og unngå å fremheve kjøkkenkroken spesielt. Bedre med peisestue med kjøkken enn kjøkken med peisestue, var tanken. Kjøkkeninnredningen er plassert i en krok i rommet nær inngangen, malt i samme grønnfarge som veggene og i heltre tvers igjennom. Kjøleskapet og oppvaskmaskinen er integrert og innredningen er med hensikt gjort litt stuete og småfransk.   

På den store kjøkkenøya er det god plass til bollebaking og mer avanserte matgleder. Den er praktisk når en anretter lunsjbord i ferier med mange gjester også. Og så "vedkassa" da, som har plass til over to sekker ved. Det trengs, for på hytta her er peiskosen viktig.

Det ble god plass til matlagingen uten at kjøkkenet dominerer hele rommet. Firmaet Atico snekret kjøkkeninnredningen og leverte den umalt. Så jobben med å male fire lag maling og et lag med matt gulvlakk til slutt, den fikk kokka. Men malerhistioiene og hvordan jeg jobber med overflatebehandling, kommer senere. Den midterste kurvskuffen er gotteskuffen som venter på påskeegg og kvikklunsjene til påskeferien. Å, som vi gleder oss!

20110319

Hvor ble det av vaskemaskinen?

Det er kjekt med vaskemaskin, også på hytta. Vår er plassert i en nisje ved inngangen til badet. Den blir litt gjemt bort, men er lett tilgjengelig. Vaskemaskinen kan gjemmes bort enda mer ved å henge opp et forheng, hvis en vil ha litt heft.

Men det som er mest praktisk med plasseringen av vaskemaskinen, er den 40 cm høye sokkelen av heltre bjørk som den står på. Her er det lett å komme til med fin høyde til ilegget, og plass til skittentøykurven under er det også. Vaskemidlene er plassert i en gammel emaljert vaskebalje. Tørketrommel kan jeg klare meg foruten med stativ på badet og badstua som tørkerom. 
Deilig å komme hjem fra ferien uten alt for mye skittentøy.

20110315

Kaffelars og hyttekos

Kobberkjelen er i bruk hver dag på hytta til gammeldags kaffelars. Lukta som om morgenen pirrer i nesa av kokekaffen, signaliserer at nå er det ferie. Kobberkjelen er ganske ny, fortinnet innvendig, men veldig upusset og rustikk i patinaen. Klebersteinskjelen er en gave til hytta fra en som selvfølgelig oppdaget at vi var helt steingale. I Kvikne, litt lenger nord i Østerdalen er det et steinalderbrudd for kokekar for kleberstein, så dette er ikke noe nymotens påfunn. 

For at flisene bak komfyren skulle gli inn i interiøret ellers, lette vi en god stund. Vi var heldige som fant disse mellomgrå skiferflisene til å ha over kjøkkenbenken. Like mye tid og omtanke ble brukt på å finne kjøkkenvifte. Valget falt på denne som ikke er særlig fancy, men  liten og enkel med svært lavt støynivå. Kjøkkenkroken er en del av stua, så vifte, kjøleskap og oppvaskmaskin bør være støysvake for at peiskosen fortsatt skal være kos, når kaffelars serverer nytrukken kokekaffe på hytta.

20110311

Dette var stas! Ukas blogger på Bolig Pluss.

Fjellhytta er presentert som ukas blogg hos Bolig pluss. Det er stas at noen legger merke til bloggene mine! Jeg ble spurt på forhånd, sendte inn bilder, svarte på spørsmål og her er oppslaget på Bolig Pluss. Og ikke bare det, de har omtalt min inspirasjonsblogg Atelier Kari også. Der deler jeg som dekoratør inspirasjon til hvordan lage kranser, hjerter og dekorasjoner av vakre naturmaterialer. Det er tips og opplevelser fra mitt liv med mose, lav, lyng, kvister og villblomster. Takk til Bolig Pluss for et fin omtale, og god helg til alle!

"Naturen hogger tak i hjerterøttene og får dem til å danse!"

20110309

Jeg valgte meg en rosa sky, for Fjellhytta er nå medlem av Norske Interiørblogger

Etter et års interiørblogging om hytta vår, tok jeg mot til meg og søkte om medlemsskap i Norske Interiørblogger, NIB. Og jeg er både stolt og glad for å være med, for her er mange flotte blogger representert. Et oppkomme av kreativitet fra ca 1500 blogger om interiør og hverdagsliv. Det er tre jenter, Solveig, Ann Helen & Julie, som driver siden i tillegg til sine egne blogger. Takk for den jobben dere har gjort for at verdien av kreative interiørblogger har blitt synliggjort og fått anseelse!

Jeg har vært gjest hos NIB i snart to år og nå skal jeg selv bidra som blogger. Jeg valgte meg en rosa sky som medlemsknapp, for det er ofte den følelsen jeg får når jeg er på hytta, sveve blant skyene. Bloggen min er presentert hos NIB under Husbygging i scrollen nederst i høyre spalte. Og jeg skal gjøre mitt beste for å bidra i bloggfellesskapet.



http://bloggurat.net/kart/registrere/2957/folldal
Follow my blog with bloglovin

20110307

Med svigermor på hyttetur

Fjellhytta vår er planlagt med mye tilrettelegging for bevegelshemmede, hvis ikke kunne ikke svigermor med rullatoren sin ha blitt med på hyttetur. Er det en familiehytte så er det lurt å tenke på at alle skal med. Dessuten vil jeg gjerne selv være på hytta når jeg om noen år ikke lenger er spretten som en fjellgjeit. For å unngå at innredningen på badet skulle se ut som et offentelig HC-toalett på en bensinstasjon, har vi bygget en løsning for vasken som vi fant fram til selv.

Nedfelt i en flisebelagt benk på bjørkeføtter, er det en kjøkkenkum for HC som er isolert under. Da behøver ikke rullestolavhengige eller andre sittende å brenne seg på lårene om de sitter med bena under vasken. En liten dreibar kran med lang hendel og god plass på benken rundt, gjør muligheten enda større for å kunne greie seg selv. Når gjester ikke trenger plassen under vasken, er det plass til søppelbøtte og kurven med skitne håndkler. Det har vært flere rullestolavhengige på besøk her og de er strålende fornøyd med løsningen. Fint å kunne komme helt fram til vasken når tennene skal pusses.


Det er kanskje ikke så lett for alle å komme seg opp i boblebadekaret, men inni denne romslige dusjen med fossefall fra taket, kan en sitte og nyte spa-følelsen.

Armlenene på toalettet kan bøyes opp og da forsvinner de nesten rent visuelt mot den grå veggen bak. Valget av baderomsfliser falt på disse grå, sklisikre i  forskjellige størrelser og med en sølvlist i overgangen mot de matte hvite på resten av veggen. Tretaket med kraftige bjelker, er gulvet til oppbevaringshemsen over. Treverket i taket og på innredningsdetaljer luner stemningen i rommet.

Mer om Universell utforming ser du her hos Norges Handikapforbund. Hus og hytter får større bruksverdi med tilrettelegging for alle. Jeg vil sikkert blogge mer om temaet senere også.

Jeg skal i alle fall på hyttetur med rullator hvis jeg må ha en engang. Hvorfor gå glipp av hyttekosen selv om beina skulle finne på å skrante?

20110301

Badstue på hytta.

Denne moderne baderomsbadstua er veldig forskjellig fra den vedfyrte kjellerbadstua jeg vokste opp med som barn, som tok flere timer å varme opp. Tanken på å bygge en hytte uten badstue var nærmest utenkelig, selv om de fleste vi spurte sa at deres egen ikke var så ofte i bruk. Valget vårt falt på en liten baderomsbastue med god plass til to. Den trenger kort tid på å bli varm og kan brukes som tørkerom for turutstyr.

Innredningen er i lys ospetre som er såpeimpregnert med grønnsåpe. Med lysarmaturer plassert under sittebenken tar ikke de noen ekstra plass. Det er hel glassdør ut til badet. Noe som gjør at rommet ikke virker trangt. Småutstyr som vendbar klokke i sand, vannbøtte i tre og vevde sitteunderlag, gjør oppholdet hyggelig. Badstua er skreddersydd og bygd på stedet. Høyer AS i Drammen hjalp til med planløsningen og leverte alle materialer tilnærmet prefabrikert. Alt utstyr, også ovn og lamper, kommer fra samme firma. De har ingen anelse om at vi gir dem de varmeste anbefalinger, men det er fortjent fordi valgene ble lettere med deres hjelp, og alt har fungert godt i ettertid.

Og det er virkelig herlig med badstue etter endt tur på fjellet!